për teatër

Prej themelimit tonë në 2002, ne kemi prodhuar dhe bashkë-prodhuar shumë performanca teatrale, ndër ta: "Fluturimi mbi Teatrin e Kosovës", "Yue Madeleine Yue", "Hipermarketi Patriotik", "Darka e Fundit", "Lufta në kohën e dashurisë", "Udhëtime për në UNMIKISTAN", "Enea 06", "Beni", "Gamomali", etj.

Ne krijojmë performanca teatrale inovative dhe të freskëta që komunikojnë përtej kufijve gjuhësore dhe kulturore, dhe këto performanca sjellin publik të larmishëm në nivelin lokal dhe ndërkombëtar.

Disa teatro dhe kompani me të cilat kemi bashkëpunuar janë: Volkstheater, Vienë; Kompania e Teatrit Markus Zohner, Lugano; Nomad Theatre, Londër; L'Espace d'un Instant, Paris; Teatri Kombëtar i Kosovës, Prishtinë; Bitef Theater, Beograd; CZKD, Beograd; Teatri Oda, Prishtinë; Tearti Kombëtar i Shqipërisë, Tiranë; CTC, Shkup, etj.

Produkcionet tona janë prezantuar në shumë festivale anë e mbanë Evropës, por edhe ne Azi dhe Afrikë, midis tyre: Euro-scene Leipzig, Gjermani; Die Besten aus den Osten, Austri; Via Modena, Itali; FIT Lugano, Zvicër; Zoom Festival, Kroaci; Experimental Theatre Festival, Kinë etj..

teatër

 • Peer Gynt nga Kosova

   

   

   

   

   

   

  Aktorët: Ema Andrea, Besnik Krapi, Jonas Sjoren, Charles Toulouse
  Regjia: Robert Jelinek
  Dramaturg: Stefan Schletter
  Skena dhe Kostumet: Jelena Miletic
  Video dhe graphic design: Zymryte Hoxhaj
   

 

“Peer Gynt nga Kosova” ka qenë një bashkëpunim midis Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Germany), Teater De Vill (Stockholm Sweden) dhe Qendra Multimedia (Kosovë).
Në Peer Gyntin nga Kosova, autor kosovar Jeton Neziraj tregon historinë e një të riu, i cili e ka kaluar gati 20 vite të jetës së tij legalisht dhe ilegalisht në Gjermani dhe Suedi. Është një histori e mbushur me aventura dhe drama që na jep depërtim të thellë në realitetin e migrimit Evropan.

 

Pas një premiere të suksesshme në Wiesbaden (Maj 2014) në Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Germany) dhe një turne në Ballkan (Prishtina, Tirana, Shkup, Beograd, Gjilan dhe Ferizaj), Peer Gynti nga Kosova shkoi ne Suedi për një turne të gjatë!
„Njeriu në audiencë e ndien që ky Peer Gynt modern jo vetë dëshiron të tregojë një histori të mirëfilltë, por një histori të vërtetë që jep shembull shpresën pë liri, lumturi dhe prosperitet në Evropën e ditëve tona. Gjithashtu dhe zghënjim. (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Gjermani)


Evropa duhet të jetë një vend i ngrohtë, si lëkurë deleje, si qilim me gëzof në skenën e teatrit. Sikur 4 topa janë hedhur përreth nga 4 aktorët, Evropa po duket të jetë një vend me paragjykime, rasizëm dhe diskriminim. Në këtë mjedis Peer Gynti nga Kosova përpiqet të mbijetojë. Suedia nuk është më e mirë se vendet tjera dhe niveli i marrëzisë është i pafund. Është një lëvizje e fuqishme nga autori Jeton Neziraj për të përdorur emrin e personazhit kryesor në dramën të Henrik Ibsenit nga 18. Ai është qartë një i padëmshëm megjithëse individ pa gjemba që „ecën larg“. Një konformist dhe një ëndrrimtar, ai është krejt e kundërta e pakompromis „Brand“ i përshkruar më parë nga Ibsen.
Peer Gynti i sotëm nuk e ka të lehtë si refugjat i cili vazhdon ti kaloj shtigjet duke shpresuar që do të ketë sukses. Kjo nuk ka kufi, nganjëherë qesharake si dhe shumë tragjike, njëra pas tjetrës. Aty ka huazime nga teatrot moderne, ekspresionizëm, estradë, absurditet, realizim dhe komedi. Një shfaqje me prani fizike që do të mbahet mend për një kohë të gjatë. Team është sa aktuale edhe e nxehtë, për fat të keq! (Linkoping Sweden)


Kjo histori autentike, e thënë me një sinqeritet të madh, është reflektim mbi fatet e mijëra emigrantëve të rinj në Evropë, që kur pëballen me një krizë të jetës, shpesh humbin kontaktin me tokën dhe transformohen ne kriminel për të mbijetuar.(Stefan Schletter, dramaturg, Hessisches Staatstheater Wiesbaden (Germany).
Shfaqja, e shkruar nga Jeton Neziraj me regji të Robert Jelinek, tregon një histori zemër thyese e cila e pasqyron fatin e shumë të emigrantëve të rinjë të Evropës, që largohen nga vendet e tyre në kërkim të fatit dhe lumturisë por në vend gjejnë vështirësi dhe dëshpërim. (Kosovo 2.0).

 

www.youtube.com/watch

www.teaterdevill.com

www.staatstheater-wiesbaden.de